Dr Frank dieet

By Afvalleniseenkeuze / april 16, 2012
dokter frank dieet

Het Dr Frank eiwitdieet is een relatief jonge ster aan het firnament. Dokter Frank ontwikkelde zijn dieet na jaren van onderzoek en het is in korte tijd enorm populair geworden. Het Dr Frank dieet valt onder de eiwitrijke diëten, die de inname van koolhydraten beperken. Hieronder vind je informatie over de achtergrond en de richtlijnen van het Dokter Frank dieet. We bespreken ook de voor- en nadelen ervan.

Het Eénkiloperweek dieet

Het Eénkiloperweekdieet is eenvoudigweg een andere benaming van het Dr Frank dieet. Het Dokter Frank dieet is géén crash dieet en is gebaseerd op een gezond, verantwoord gewichtsverlies. Dit ligt op ongeveer één kilo per week. Er is echter geen enkele garantie dat iedereen die het Dr Frank dieet volgt, een kilo per week zal kwijtraken. Mensen met erg veel overgewicht zullen in het begin waarschijnlijk zelfs veel méér gewicht verliezen; mensen met matig overgewicht wellicht wat minder. Naarmate iemand dichter in de buurt komt van een gezond gewicht; zal het gewichtsverlies ook lager uitvallen. Wij hanteren hier dus ook liever de benaming Dokter Frank dieet.

Het Dr Frank dieet: algemene richtlijnen

Zoals aangegeven, is het Dokter Frank dieet een eiwitrijk dieet. Dergelijke diëten zijn gebaseerd op het feit dat eiwitten een vol gevoel geven en dat ze ervoor zorgen dat de spiermassa behouden blijft. Voorkomen van hongergevoel is voor ieder dieet relevant. Spieren zijn daarnaast belangrijke energieverbuikers en het in stand houden van spiermassa heeft dus een positief effect op gewichtsverlies. Vetten krijg je ook voldoende binnen met het Dokter Frank dieet; afvallen doe je met een eiwitrijk dieet vooral doordat je minder koolhydraten tot je neemt.

We beschrijven hier geen uitgebreid weekmenu van het Dokter Frank dieet. Er zijn tal van kookboeken en dieetboeken over het Dokter Frank dieet op de markt en daarnaast kun je je eenvoudig online gratis aanmelden en meedoen. Deelnemers krijgen hun dagmenu steeds toegestuurd. De shakes voor het eiwitdieet zijn te bestellen bij Eiwit-Store.nl.

Het Dr Frank dieet: De nadelen

Veel eiwitrijke diëten zijn, zeker in het begin, erg effectief. Het gevaar tot terugvallen naar het oude gewicht zit ‘m in de staart, wanneer er weer langzaamaan koolhydraten worden toegevoegd aan het menu. Toch is dat risico niet de enige kanttekening die bij het dieet te plaatsen is.

Zo ontstaat er wanneer je geen speciale supplementen gebruikt, al snel een tekort aan calcium en vezels. Je doet er goed aan dit aan te vullen, want deze stoffen zijn onmisbaar voor je lichaam!

Een ander nadeel is dat het Dokter Frank dieet al snel teveel zout en verzadigde vetten bevat. Het teveel aan zout kun je zelf makkelijk beperken, maar voor de vetten ligt dat anders. Een probleem is dat het Dokter Frank dieet dit probleem zelf niet helemaal erkend. Zo wordt gesteld dat gewichtsverlies over het algemeen bijdraagt aan een gezond cholesterolgehalte en er wordt te weinig aandacht besteed aan het feit dat veel van de eiwitrijke producten teveel verzadigde vetten bevatten. De boodschap is dat gewichtsverlies meestal positieve effecten heeft op het cholesterolgehalte. Maar, over wat er gebeurt wanneer men afvalt, maar wél teveel verzadigde vetten en cholesterol eet, wordt verder niet gerept.
Magere mensen kunnen echter evengoed een ongezond cholesterolgehalte hebben! In dat opzicht is de uitleg die het Dokter Frank dieet geeft dus wel iets te beperkt.

Waar het Dokter Frank dieet wél duidelijk over is, is dat je het eiwitdieet niet langer dan tien weken moet volgen. Het sterk beperken van het eten van koolhydraatrijke producten en deze vervangen door producten met veel eiwitten ( en vetten) is nu eenmaal niet verstandig om lange tijd vol te houden.

Het Dr Frank dieet: De voordelen

Het Dokter Frank dieet is zoals gezegd effectief. Zolang je ook voldoende beweegt en niet zonder meer terugvalt in je oude leefpatroon, maak je een goede kans om de kilo’s die je verloren hebt er ook af te hóuden.

Het grootste voordeel van het Dokter Frank dieet is misschien wel dat je heel gemakkelijk en bovendien gratis mee kunt doen. Je kunt je online anmelden en ontvangt gewoon de dagmenu’s in je mailbox. Maaltijdvervangende eiwitshakes en kookboeken kun je natuurlijk aanschaffen, maar deze zijn niet noodzakelijk om mee te kunnen doen.
Je hoeft bij het Dr Frank dieet geen punten uit te rekenen of calorieën te tellen. Er is daarnaast ook een online community waar je contact kunt zoeken met collega-diëters; wat erg motiverend kan werken!

About the author

Afvalleniseenkeuze